10 עובדות על סרטן השד

10 עובדות על סרטן השד

בעידן בו אנו חיים כיום סרטן השד הפך למחלה של ממש. ידוע כי יש המון גורמים אשר מעלים לנו את הסיכוי לחלות בסרטן השד שכן, לפני כ-20 שנה גילו כי גם גברים יכולים לחלות בסרטן השד, אז מה אנו בעצם צריכים לדעת על המחלה? מה ניתן לעשות בנוגע לכך? האם נוכל למנוע אותה? הנה הן עשרה עובדות הקשורות לסרטן השד:

  1. השד – חזה אישה מורכב משרירים ושומן, חזה האישה מכיל בלוטות חלב, כל שד יכול להכיל בין 10 ל- 20 בלוטות חלב. לשד האישה ישנם המון חלקים, חלק נוסף הוא ה"אוניות" בלוטות אלו מייצרות את חלב האם, אליהן מתקשרות התעלות והן בעצם מובילות את החלב החוצה.
  2. קרצינומה – כיום ישנם סוגים שונים של סרטן השד, ברוב המקרים הגידול הוא ממאיר באוניות או בצינוריות החלב של האם, רק אחוז אחד מהחולים הם גברים. רוב הגידולים הם מסוג קרצינומה והם מתחלקים לשלושה סוגים עיקריים: קרצינומה צינורית ולא חודרנית, קרצינומה צינורית חודרנית והאחרונה היא קרצינומה אונתית, זאת בעת בה כל אחת מהם מתמקדת בחלק אחר מהחלקים בחזה האישה.
  3. ערנות לצורת החזה – אחוזי ההחלמה מהמחלה המתגלה בשלביה המוקדמים הם הגבוהים ביותר (כ-90%) ולכן, ניתן לומר בבירור כי תשומת לב לשינוי צורת החזה היא קריטית מאוד וכמו גם, יש לשים לב לסימנים חשודים שכן, אחד הסימנים הברורים ביותר הינו תחושת גוש באחת מן השדיים ואף גושים בבית השחי.
  4. גנטיקה – בעת בה אנו מתחילים להתבגר, בין 10 ל-15 אחוז ממקרי הסרטן הם תורשתיים כיוון שעוד בהריון יכולות להתפתח מוטציות בגנים, הדעה הרווחת היא שמתוך 10 נשים 6 יכולות לפתח גידול הקשור בסרטן.
  5. הנקה – בעידן בו אנו חיים סרטן השד נפוץ הרבה יותר לאחר גיל 50 וגורמי הסיכון יכולים להיות קשר משפחתי, שימוש באלכוהול, סמים ובכלל עישון בזמן ההנקה וההריון. נכון להיום הנקה נקייה מקטינה את הסיכוי לחלות בסרטן השד.
  6. חולי – מחלה זו היא בין המחלות הנפוצות ביותר בעולם בקרב נשים, זאת בעת בה הסטטיסטיקה כיום היא שבקרב נשים במהלך שנת 2021 אובחנו כ-4,600 חולות בארץ ישראל, בנוסף רמת ההישרדות לאחר 5 שנים מתחילת המחלה נמוכה מאוד אך מתחילה בשנים האחרונות לעלות
  7. חשיבות האבחון ע"י כירורג שד – כיום גילוי מוקדם של המחלה מעלה את הסיכויים להחלים ממנה, זאת בעוד כי נכון להיום ההמלצה המרכזית תהיה ללכת ולהיבדק אחת לשנה לאחר גיל 40, ואף רצוי לבצע בדיקה מקיפה כבר בגיל 25.
  8. כריתת שד – בטיפול במחלה מוצע כבר בשלב הראשוני לגילוי, כל טיפול תלוי בסוג הסרטן ולעיתים לא ניתן להימנע מכריתת שד מלאה או חלקית, תלוי בהתקדמות המחלה.
  9. התאמת הטיפול למחלה – כיום ישנם המון סוגי טיפולים אשר מיועדים לכל סוג סרטן בנפרד אשר נקראים טיפולי "מכווני מטרה", טיפולים אשר נועדו לעכב את התפשטות המחלה ובעצם להשמיד את כל התאים הסרטניים.
  10. מיפוי – כיום ישנם בדיקות גנומיות אשר עוזרות בזיהוי הגנים ובעצם ממפות את סוג תאי הסרטן, בדיקות אשר עוזרות לכירורג השד להבין מה יהיה הטיפול הכי טוב לסוג הסרטן הקיים.
פורסם על ידי