מהי גליובלסטומה?

מהי גליובלסטומה?

גליובלסטומה (בלטינית – Glioblastoma multiforme), או בקיצור GBM, הינו גידול סרטני אלים, המתרחש במוח. למעשה, מדובר בגידול הסרטני השכיח ביותר והנפוץ ביותר במוח. למרות הניסויים והמחקרים הקליניים האינטנסיביים הנערכים בחולים הלוקים גליובלסטומה, עדיין לא ניתן להצביע על תוצאות חיוביות מובהקות. למרבה הצער, אחוזי ההישרדות של הלוקים במחלה הזאת הם נמוכים, ורק אחוז קטן מהלוקים בסוג הזה של גידול, שורדים יותר משנתיים. מהם הגורמים להיווצרות הגידול הכל כך אגרסיבי הזה? מהן קבוצות הסיכון ללקות בו? מהם הטיפולים הנפוצים בגידול הזה ומה מידת ההצלחה שלהם? בשורות הבאות נסה להשיב בקצרה אבל בהירות על השאלות הללו.

גליובלסטומה – גורמים לגידול וקבוצות סיכון

הסיבות להיווצרות הגידול מלכתחילה אינן ברורות, ואין ככל הנראה גורם ספציפי המשפיע או מהווה זרז להיווצרות הגידול כאמור. קבוצת האוכלוסייה שבקרבה מתקיים האחוז הגבוה ביותר של חולים גליובלסטומה, הינה גברים מעל גיל חמישים ממוצא לבן, היספאני ואסיאתי. גידולים מהסוג האמור מאפיינים יותר גברים מאשר נשים, אבל ההבדל בין המינים איננו משמעותי. ככלל, שלושה אנשים מתוך מאה אלף לוקים בגידול מהסוג הזה (0.003%) עם זאת, כפי שכבר הוזכר לעיל, רק אחוז קטן מהלוקים בו שורד מעבר לתקופה של מספר חודשים. גורמי סיכון אפשריים למחלה הם צריכת אלכוהול, קרינה מייננת (שימוש מופרז בטלפון סלולארי) או חשיפה לעופרת, אבל לא הוכח קשר ברור בין אלה לבין ההתפתחות של גליובלסטומה. עם זאת, הסיכויים להתפתחות המחלה גדלים עם הגיל. מרבית הסובלים מגידולים מהסוג הזה הם מעל גיל שישים, כאשר האחוז הגבוה ביותר של הסובלים מהגידולים כאמור הם אנשים באמצע שנות השבעים ובתחילת שנות השומנים לחייהם. למרות האמור לעיל, יש מקרים שבהם התגלה גידול מסוג גליובלסטומה אצל אנשים בגילאים צעירים בהרבה, כולל, למרבה הצער, גם ילדים.

טיפולים בגידול מסוג גליובלסטומה ומידת ההצלחה שלהם

הטיפולים המקובלים בגידול מסוג גליובלסטומה (סרטן המוח) הם מורכבים, ותקצר היריעה מלתאר כאן את כולם. הטיפולים העיקריים, עם זאת, כוללים ניתוח להסרת הגידול, שבמקרים רבים מאפשר הסרה של 98% מהגידול. עם זאת, החלק הנותר מהגידול נותר פעיל והתפתחות המחה איננה נעצרת בשלב הזה. בהמשך להסרת הגידול, מטופלים הסובלים ממנו בשלושה מישורים במקביל: הקטנת הסבל ואי הנוחות לחולה כתוצאה מהגידול, טיפולים שנועדו לעצור או להאט את התפשטות הגידול וטיפולים שנועדו לשפר אותו ולהגדיל במקביל את תוחלת החיים של המטופל.

הקטנת הסבל של החולה מתבטאת בעצם הניסיון להסיר את הגידול, כולו או חלקו. בנוסף, מקבל המטופל טיפול תרופתי המונע או מחליש התקפי אפילפסיה אפשריים, וכן טיפול תרופתי המונע בצקת במוח ומפחית את כאבי הראש הנלווים לה. טיפולים נוספים הם תרופתיים, ונועדו להפחתת הכאב בלבד. טיפולים אחרים נועדו לנסות ולהקטין את הגידול, באמצעים כימותרפיים ואחרים.

נכון לכתיבת שורות אלה, מרבית הלוקים בגידול מסוג גליובלסטומה שורדים תקופה של עד שנתיים מרגע האבחון, אבל יש השורדים גם חמש שנים ויותר. עם זאת, המחקר בנושא מתקדם והתוצאות משתפרות עם הזמן, וכך גם התקווה של הלוקים במחלה.

צילום: pixabay

פורסם על ידי